שיפוץ בניין, גם אם הוא מתנהל בנעימים ועל מי מנוחות, הוא פרויקט ארוך ומסובך ותמיד, תמיד יהיו בו חריגות, טעויות ותקלות. אלו, יקרו כתוצאה מטעויות אנוש, גם אם לא בזדון, חוסר מקצועיות, סטיות מהתכנון ושימוש בשיטות, או חומרים לקויים.
מעט מאוד פרויקטים, אם בכלל, הסתיימו באפס אירועים ותקלות ולשביעות רצונם של הדיירים. ההמלצה תהיה תמיד להיעזר בשירותיו של מפקח בנייה מקצועי ומנוסה שילווה את תהליך השיפוץ מטעם הדיירים ויצמצם את פוטנציאל הטעויות והחריגות למינימום בלתי נמנע. אבל, לא תמיד משכילים הדיירים להבין את חשיבותו של מפקח הבנייה, ולעיתים משיקולי חיסכון שגויים יימנעו מההוצאה הזו, מה שחושף אותם במהלך הפרויקט ולא מעט פעמים גם שנים אחרי, לטעויות, חריגות ותקלות שלא ניתן להתעלם מהם, לדוגמה, הצפות, נזילות, שקיעה, התפוררות של בטון, או חיפויים ועד לדברים מסכני חיים כדוגמת נפילת מרפסת. וכבר היו דברים מעולם.
כעת נדרש מפקח הבנייה בכובעו השני כמהנדס בנייה, לצורך איתור התקלות ואומדן של הנזק לצורך תיקון ופיצוי. בתהליך של ביקורת מבנים, בין אם בעקבות נזק או אי התאמה שהתגלתה לאחר השיפוץ, או, בין אם לאחר השיפוץ, בכדי לאשר את עבודת הקבלן לקראת שנת הבדק ובמהלכה, נבדקים מספר דברים, שעל פיהם ניתן לדעת האם פרויקט השיפוץ, עומד בדרישות ובסטנדרטים הנכונים. בביקורת המבנים תיבדק התאמה בין מה שתוכנן והוגש לאישור הועדות השונות לתכנון ובניה (ועדה מקומית, לרוב), ועמידה בדרישות ובמפרט שהוסכם ונחתם בין הצדדים בחוזה.
בנוסף, תיבדק עמידה בתקנים ובסטנדרטים השונים: הג"א, מכבי אש, ושלל תקנות וחוקים נוספים, כפי שהגדיר המחוקק בישראל.
בדיקת ביקורת מבנים, ואיתור ליקויי בניה, נערכת, למעשה, עפ"י החלקים השונים המרכיבים את התהליך וכלל פרויקט השיפוץ, כל פרויקט לגופו.
לגבי מהנדס הבנייה שמבצע את הבדיקה, רצוי שיהיה מנוסה בבדיקות מסוג זה, והוא ייבחן ויאתר ליקויי בניה מהותיים, כדוגמת ליקויי שלד, קונסטרוקציה, או טעויות תכנון משמעותיות. בנוסף, יאתר גם ליקויי בנייה בריצוף, באינסטלציה, בחשמל, באלומיניום, בחיפויים, בנושאי הרטיבות השונים (איטום, ניקוז) ועוד.
בסוף התהליך יבוצע עיבוד לתוצאות ולמסקנות, ויונפק דוח, אשר מטרתו לאפשר לקבלן המבצע לתקן את הליקויים, במידת האפשר, או לפצות את מזמין העבודה, במידת ולא ניתן לתקן את הליקוי.
המחוקק קבע תקופה של שנה, לטובת העברת בקשה של מזמין העבודה, ועד הבית, לבקשת תיקון של ליקויי בנייה, ולסיום תהליך שיפוץ הבניין כשהיא נקי מאותם ליקויים.
לעיתים טועים מזמיני העבודה לחשוב שיוכלו לאתר לבד את ליקויי הבניה, ואכן, ישנם ליקויים, כדוגמת מרצפת שבורה, שקל לראות ולאתר.
עם זאת, במקרים רבים עין לא מקצועית, ללא ידע, ניסיון, הבנה, וללא ציוד ומכשור מתאים, לא יוכלו לאתר ולהבחין בליקויים. לדוגמה, בעיית רטיבות הנובעת מהצנרת שמאחורי הקירות.
ביקורת מבנים, ואיתור ליקויי בניה יסודי, מבטיחים, מיפוי מקיף של ליקויי הבניה, בין אם הדבר נעשה לפני תחילת השיפוץ לצורך הכנת מפרט דרישות השיפוץ, ובין אם הדבר נעשה בתום השיפוץ בכדי לוודא את סיום השיפוץ במינימום תקלות וליקויים.